Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

"Όχι" από 6 δημοτικά σχολεία στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας για ένταξη 60 προσφυγόπουλων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις όσον αφορά την ένταξη παιδιών προσφύγων σε δημοτικά σχολεία.
Μετά το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και τη Φιλιππιάδα Πρεβέζης, ήρθε ένα ακόμη "οχι" από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία τους.

Ήδη μέχρι χθες 6 από τους 7 Συλλόγους Γονέων στην Αλεξάνδρεια έχουν ψηφίσει ομόφωνα κατά της πρότασης εισήγησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του νομού Ημαθίας για να κάνουν μάθημα τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία τους. Πρόκειται για το 1ο και το 5ο δημοτικό σχολείο που είναι στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, το 2ο, το 4ο, το 6ο, ενώ το 7ο δεν έχει πάρει θέση ακόμη.

Αντίδραση και βαριές κουβέντες ειπώθηκαν από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύση Διαμαντόπουλο, ο οποίος μίλησε καθαρά και ανοιχτά για ρατσισμό και για ακραίες και ξενοφοβικές φωνές από την πλευρά των Συλλόγων. Αναλυτικά τι είπε:
"Εμβόλια για τα προσφυγόπουλα θα βρεθούν, εμβόλια κατά του ρατσισμού όμως πού θα βρούμε; Στον Νομό Ημαθίας υπάρχει το Κέντρο Φιλοξενίας στην Αγία Βαρβάρα, έξω από τη Βέροια και εκεί αφού απαντήθηκαν τα ερωτήματα σχετικά με εμβολιασμούς κ.λπ., οι γονείς δεν έχουν πλέον καμία αντίρρηση για τα 35 παιδιά πρόσφυγες, να κάνουν μάθημα στις τάξεις των σχολείων. Στην Αλεξάνδρεια, όμως, παρά το ότι έγινε σχετική ενημέρωση και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα για τους όρους και τις συνθήκες φοίτησης των 60 παιδιών, επικράτησαν πραγματικά ακραίες και ξενοφοβικές φωνές, έναντι των υπολοίπων, που δυστυχώς προτίμησαν να αποστασιοποιηθούν για να μην εμπλακούν".
Ακόμη, υπογράμμισε ότι η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να παρέχει εκπαίδευση σε αυτά τα παιδιά ενώ κατέληξε στο ότι αυτά τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο και δεν θα γίνουν αποδεκτά επιχειρήματα όπως ότι "είναι ξένοι, είναι αλλόθρησκοι και θα αλλοιώσουν τα παιδιά μας".

Όλα αυτά γίνονται την ώρα που χθες το απόγευμα υπέβαλλε την παραίτηση της η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων των 1ο και 5ο Δημοτικών σχολείων, Βάνα Μπρουσκέλη-Δημητριάδου, η οποία εναντιώθηκε στην ομόφωνη απόφαση των γονέων που βρέθηκαν την Παρασκευή στην συνέλευση του Συλλόγου, να μην γίνουν δεκτά τα προσφυγόπουλα στο σχολικό συγκρότημα του 1ου δημοτικού σχολείου.

Η κ. Μπρουσκέλη, μάλιστα, μίλησε για έλλειψη ανθρωπιάς και αδυναμία από την δική της πλευρά να εφαρμόσει μια τέτοια απόφαση,η οποία στερείται δημοκρατίας και είναι "ξένη" προς αυτήν. Τέλος, κατήγγειλε ότι απειλήθηκε η ίδια και κάποιοι ελάχιστοι που υποστήριξαν το αυτονόητο δικαίωμα να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: